WELBEVINDEN – vanuit een Oosters en een Westers perspectief

Barbara Blok is huisarts (niet praktiserend) en Annemiek Groen heeft zich verdiept in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ze is Qigongdocent en bestudeert de Acupunctuur.

Zij gaan samen in gesprek.

 

Barbara:

“Hoi Annemiek, jij weet veel over de Traditionele Chinese Geneeskunde. Wat is dat eigenlijk? Wat voor behandelingen vallen hieronder en welke principes worden hierbij gehanteerd?”

Untitled design kopie

Annemiek:

“Hoi Barbara, wat leuk zo’n Oost-West benadering! Jij bent natuurlijk Westers geschoold, dan is het een hele omslag naar de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). TCG bestaat echt al duizenden jaren en is bij ons in het Westen vooral bekend vanwege Acupunctuur. Maar dat is slechts een van de 5 takken van TCG. De 4 andere pijlers zijn: Qigong, Kruidentherapie, Tuina-massage en Voeding. De Chinese Geneeskunde is gericht op Gezondheid, en is dus met recht een Gezondheidszorg. In het oude China betaalde de gemeenschap de dokter om hen gezond te houden. Als iemand toch ziek werd, kreeg deze persoon gratis zorg omdat de dokter dan dus tekort was geschoten in zorgverlening. Wij in het Westen betalen voor behandeling van ziekte; wij hebben dus een Ziekenzorg i.p.v. Gezondheidszorg. TCG is in eerste instantie een preventieve zorg, waar Qigong als bewegingsleer een grote rol speelt. Voorkomen is altijd beter dan genezen!”

 

Barbara

“Qigong ken ik. Ik vind het heerlijk om het bij jou te beoefenen. Voor mij helpt het om in balans te blijven (lees ook mijn blog: https://lijfplein.nl/lichamelijk-welbevinden/qigong/).
Bij kruidentherapie, voedingsadviezen en acupunctuur kan ik me iets voorstellen, maar ik heb nog nooit gehoord van een Tuina-massage. Wat is dat?”

 

Annemiek:

“Ja, Qigong is inderdaad een fijne bewegingsleer met echt heel veel gezondheidsvoordelen. Tuina-massage is een massagetherapie die op dezelfde principes berust als acupunctuur. De stroom van energie wordt gestimuleerd en eventuele klachten worden behandeld  door toepassing van een scala aan massage- en manipulatietechnieken. Hierbij worden ook diverse acupunctuurpunten gemanipuleerd. De massagetherapeut kan de eigen handen en armen gebruiken, maar er worden ook hulpmiddelen gebruikt, zoals guasha of cupping. Het is een hele studie op zich, we zouden hier wel een hele nieuw blog aan kunnen wijden, maar het uitgangspunt is dus de stroom van energie te stimuleren om balans te brengen in het lichaam. Het wordt ingezet bij diverse klachten, bijvoorbeeld bij (spier)pijn, frozen shoulder, hoofdpijn, constipatie…”

 

Barbara

“De stroom van energie… Kun je dat iets meer uitleggen?”

 

Annemiek:

“De basis van TCG is gericht op een gezonde circulatie van vitale levensenergie, genaamd Qi (ook wel geschreven als Ki of Chi). Deze energie stroomt op een bepaalde manier door ons lichaam. De verschillende stroomgebieden worden meridianen genoemd en lopen door het hele lichaam. In deze stroomgebieden liggen acupunctuurpunten. Via een acupunctuurpunt kun je contact maken met het stroomgebied en zo invloed uitoefenen op een bepaald gebied elders in het lichaam of op een bepaald orgaan, waarlangs de meridiaan stroomt. Zo kun je via acupunctuurpunten allerlei klachten behandelen. En niet alleen lichamelijke klachten, maar ook geestelijke klachten, want lichaam en geest zijn niet los van elkaar te zien. TCG heeft een holistische benadering van gezondheid en ziekte.” 

 

Barbara

“Wat interessant, zeg. Dat is heel wat anders dan de Westerse geneeskunde. Ik ben niet opgeleid met het idee van energiestromen. Wij onderzoeken wat er fysiologisch misgaat bij een aandoening en proberen dat zo specifiek mogelijk en ‘evidence-based’ te corrigeren. Daarnaast zijn we gericht op preventie en wordt er gelukkig ook meer en meer holistisch gekeken naar de mens. Maar deze laatste twee punten kunnen wat mij betreft beter. Het is mijn mening dat we zowel op het gebied van preventie als op het gebied van de holistische benadering nog wat kunnen leren van de TCG. Ik zie wel raakvlakken met de term ‘Positieve Gezondheid’ dat bij ons in opmars is. De grondlegger hiervan is Machteld Huber. Zij focust meer op de mens dan op de ziekte. Het gaat bij ‘Positieve Gezondheid’ om het vermogen veerkracht te tonen bij de uitdagingen van het leven. Dat spreekt me aan.

Wij kijken niet naar meridianen. Ik weet ook nog niet zo goed hoe ik me hiertoe verhoud. Misschien komt dat omdat de wetenschappelijke onderbouwing (vooralsnog?) ontbreekt. Aan de andere kant ervaar ik een prettig gevoel als we de meridianen openen bij de Qigong en ik zal hier, aangezien TCG al duizenden jaren standhoudt, zeker niet de enige in zijn. Wat maakt het dan ook eigenlijk uit dat hier geen wetenschappelijke onderbouwing voor is…

Mijn ideaal is dat er in de toekomst meer sprake is van een samensmelting van de verschillende zienswijzen. Het gaat om een welbevinden van lichaam en geest en ik geloof dat een samensmelting hieraan bijdraagt.

Wat vind je ervan als we deze blogs voortzetten en per keer een klacht uitdiepen? Jij kijkt er met je Oosterse blik naar en ik met mijn Westerse blik. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren.”

 

Annemiek:

“Dat vind ik heel erg leuk. Zullen we ons volgende blog dan starten met blaasklachten?”

 

Barbara:

“Dat is prima, maar waarom precies dit onderwerp?”

 

Annemiek:

“Dit past precies bij het seizoen waarin we ons nu nog net bevinden, nl. het winterseizoen. TCG is gebaseerd op het principe van Yin en Yang, en de 5-Elementenleer. Alles wat je maar kunt bedenken is ingedeeld in deze 5-elementen-classificatie. We bevinden ons nu in het Water-element. Associaties met deze Waterfase zijn: het seizoen Winter, het orgaansysteem Blaas (yang) en Nieren (yin), de emoties Angst en Wilskracht, de smaak Zout, het zintuig Oor, en ga zo maar door. Blaasklachten horen bij dit orgaansysteem Blaas Nieren..” 

 

Barbara:

“Ik ben onbekend met deze classificatie en de associaties maar ik stel me er graag voor open. De volgende blog bespreken we ‘blaasklachten’.”

 

Annemiek:

“Ja laten we dat doen! Ik heb er nu al zin in.”

 

Heb je vragen of opmerkingen bij deze blog? We lezen het graag.

Met vriendelijke groeten, 

Barbara (https://lijfplein.nl / https://barbarablok.nl) en Annemiek (https://inbalansmetqi.nl)




















 

 

105 reacties op “WELBEVINDEN – vanuit een Oosters en een Westers perspectief”

  1. This is the perfect webpage for anyone who hopes to understand this topic.
    You know so much its almost tough to argue with you (not
    that I actually would want to…HaHa). You certainly put
    a fresh spin on a topic which has been discussed for a long time.
    Excellent stuff, just great! gozo tourists

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *